---
title: "Try&Decide — ZEBR.ai"
description: "Try&Decide to specjalny tryb programu do tworzenia kopii zapasowych Acronis True Image , który umożliwia bezpieczne testowanie aplikacji, przeglądanie…"
url: "https://zebr.ai/pl/knowledge-base/try-and-decide"
markdown_url: "https://zebr.ai/pl/knowledge-base/try-and-decide.md"
language: "pl"
alternates:
  cs: "https://zebr.ai/cs/knowledge-base/try-and-decide.md"
  en: "https://zebr.ai/en/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sl: "https://zebr.ai/sl/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sk: "https://zebr.ai/sk/knowledge-base/try-and-decide.md"
  hr: "https://zebr.ai/hr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sr-Latn: "https://zebr.ai/sr-latn/knowledge-base/try-and-decide.md"
  bs: "https://zebr.ai/bs/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sq: "https://zebr.ai/sq/knowledge-base/try-and-decide.md"
  fr: "https://zebr.ai/fr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  es: "https://zebr.ai/es/knowledge-base/try-and-decide.md"
  de: "https://zebr.ai/de/knowledge-base/try-and-decide.md"
  pt-BR: "https://zebr.ai/pt-br/knowledge-base/try-and-decide.md"
  it: "https://zebr.ai/it/knowledge-base/try-and-decide.md"
  nl: "https://zebr.ai/nl/knowledge-base/try-and-decide.md"
  hu: "https://zebr.ai/hu/knowledge-base/try-and-decide.md"
  ro: "https://zebr.ai/ro/knowledge-base/try-and-decide.md"
  tr: "https://zebr.ai/tr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  id: "https://zebr.ai/id/knowledge-base/try-and-decide.md"
---

[Strona główna](https://zebr.ai/pl/) [Baza wiedzy](https://zebr.ai/pl/knowledge-base) Try&Decide

# Try&Decide

Try&Decide to specjalny tryb programu do tworzenia kopii zapasowych [Acronis True Image](http://www.acronis.cz/produkt/true-image-2018), który umożliwia bezpieczne testowanie aplikacji, przeglądanie internetu i wykonywanie najróżniejszych eksperymentów.

Po włączeniu trybu Try&Decide w programie Acronis True Image komputer działa w trybie Try. Możesz wtedy wykonywać różne potencjalnie niebezpieczne operacje bez obaw o uszkodzenie systemu operacyjnego, aplikacji lub danych. Po wyłączeniu trybu Try&Decide możesz zdecydować, czy zastosować zmiany na komputerze, czy je anulować.

**Kiedy tryb Try&Decide jest przydatny?**

Zalecamy włączenie trybu Try&Decide przed podjęciem następujących działań:

- Zmiana ustawień systemowych, jeśli nie masz pewności, jak dane ustawienie może wpłynąć na komputer.
- Instalowanie aktualizacji systemu, sterowników itp.
- Instalowanie nieznanych aplikacji.
- Otwieranie załączników do wiadomości e-mail od nieznanych nadawców.
- Odwiedzanie stron internetowych, które mogą zawierać problematyczne treści.

Pamiętaj, że jeśli podczas pracy w trybie Try pobierzesz wiadomość e-mail z serwera pocztowego POP, utworzysz nowe pliki lub zmodyfikujesz istniejące dokumenty, a następnie zdecydujesz się anulować wprowadzone zmiany, te wiadomości e-mail, pliki ani zmiany w dokumentach nie zostaną zapisane. W takim przypadku zapisz nowe pliki i zmodyfikowane dokumenty, na przykład na dysku flash USB, a przed anulowaniem zmian odłącz dysk.

**Jak tryb Try&Decide działa po ponownym uruchomieniu komputera?**

Tryb Try&Decide można pozostawić włączony tak długo, jak chcesz, ponieważ ten tryb „utrzymuje się” również między ponownymi uruchomieniami systemu operacyjnego.

Jeśli komputer zostanie z jakiegoś powodu uruchomiony ponownie podczas pracy w trybie Try, przed uruchomieniem systemu operacyjnego wyświetli się okno dialogowe, w którym można wybrać, czy zatrzymać tryb i anulować zmiany, czy kontynuować pracę w tym trybie. Umożliwia to anulowanie zmian, które spowodowały awarię systemu. Jeśli jednak z drugiej strony wykonasz ponowne uruchomienie, na przykład po zainstalowaniu aplikacji, po uruchomieniu systemu Windows możesz kontynuować pracę w trybie Try.

Przy każdym ponownym uruchomieniu komputera w trybie Try do magazynu wybranego do przechowywania wirtualnych zmian zostanie dodane do 500 MB danych operacyjnych trybu Try&Decide.

**Ograniczenia podczas korzystania z trybu Try&Decide**

Jeśli używasz systemu operacyjnego Windows 8 lub Windows 10, aplikacja może w trybie Try dość intensywnie wykorzystywać wolne miejsce, nawet jeśli komputer jest bezczynny. Tryb Try umożliwiają działania konserwacyjne, takie jak indeksowanie, uruchomione w tle.

Podczas pracy w trybie Try wydajność systemu może się zmniejszyć. Proces stosowania zmian może ponadto trwać długo, zwłaszcza jeśli pozostawisz tryb Try włączony pod koniec dnia.

Tryb Try&Decide nie może śledzić zmian partycji dyskowych, dlatego w trybie Try nie można wykonywać wirtualnych operacji na partycjach dyskowych (na przykład zmieniać ich rozmiaru lub układu). Ponadto nie można jednocześnie używać trybu Try&Decide oraz defragmentacji dysku lub narzędzi do sprawdzania błędów dysku, ponieważ może to spowodować nieodwracalne uszkodzenie systemu plików i uniemożliwić uruchomienie dysku systemowego.

**W trybie Try nie możesz:**

- Podczas działania trybu Try nie można korzystać z wcześniej aktywowanego Acronis Startup Recovery Manager. Ponowne uruchomienie komputera w trybie Try umożliwi ponowne korzystanie z Acronis Startup Recovery Manager.
- Nie można jednocześnie używać ciągłego tworzenia kopii zapasowych i trybu Try&Decide. Uruchomienie trybu Try zatrzymuje ciągłe tworzenie kopii zapasowych. Ciągłe tworzenie kopii zapasowych zostanie ponownie uruchomione po zakończeniu trybu Try.
- Podczas działania trybu Try nie można korzystać z trybu oszczędzania energii Hibernacja.
- Trybu Try&Decide nie można używać do ochrony dysków dynamicznych.
- Jeśli partycja systemowa jest zaszyfrowana narzędziem BitLocker, tryb Try&Decide nie może działać.
- Tryb Try&Decide nie może chronić strefy Acronis Secure Zone ani używać jej jako magazynu wirtualnych zmian.

---

- Źródło: <https://zebr.ai/pl/knowledge-base/try-and-decide>
- Przegląd witryny dla agentów AI: <https://zebr.ai/pl/llms.txt>
