---
title: "Try&Decide — ZEBR.ai"
description: "Try&Decide je poseben način programa za varnostno kopiranje Acronis True Image , ki omogoča varno preizkušanje aplikacij, brskanje po internetu in izvajanje…"
url: "https://zebr.ai/sl/knowledge-base/try-and-decide"
markdown_url: "https://zebr.ai/sl/knowledge-base/try-and-decide.md"
language: "sl"
alternates:
  cs: "https://zebr.ai/cs/knowledge-base/try-and-decide.md"
  en: "https://zebr.ai/en/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sk: "https://zebr.ai/sk/knowledge-base/try-and-decide.md"
  hr: "https://zebr.ai/hr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sr-Latn: "https://zebr.ai/sr-latn/knowledge-base/try-and-decide.md"
  bs: "https://zebr.ai/bs/knowledge-base/try-and-decide.md"
  sq: "https://zebr.ai/sq/knowledge-base/try-and-decide.md"
  fr: "https://zebr.ai/fr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  es: "https://zebr.ai/es/knowledge-base/try-and-decide.md"
  de: "https://zebr.ai/de/knowledge-base/try-and-decide.md"
  pt-BR: "https://zebr.ai/pt-br/knowledge-base/try-and-decide.md"
  pl: "https://zebr.ai/pl/knowledge-base/try-and-decide.md"
  it: "https://zebr.ai/it/knowledge-base/try-and-decide.md"
  nl: "https://zebr.ai/nl/knowledge-base/try-and-decide.md"
  hu: "https://zebr.ai/hu/knowledge-base/try-and-decide.md"
  ro: "https://zebr.ai/ro/knowledge-base/try-and-decide.md"
  tr: "https://zebr.ai/tr/knowledge-base/try-and-decide.md"
  id: "https://zebr.ai/id/knowledge-base/try-and-decide.md"
---

[Domov](https://zebr.ai/sl/) [Baza znanja](https://zebr.ai/sl/knowledge-base) Try&Decide

# Try&Decide

Try&Decide je poseben način programa za varnostno kopiranje [Acronis True Image](http://www.acronis.cz/produkt/true-image-2018), ki omogoča varno preizkušanje aplikacij, brskanje po internetu in izvajanje najrazličnejših poskusov.

Če v programu Acronis True Image vklopite način Try&Decide, je računalnik v načinu Try. Nato lahko izvajate različne potencialno nevarne operacije, ne da bi vas skrbelo, da bi poškodovali operacijski sistem, aplikacije ali podatke. Ko način Try&Decide izklopite, se lahko odločite, ali želite spremembe v računalniku uveljaviti ali jih želite zavreči.

**Kdaj je način Try&Decide uporaben?**

Preden poskusite izvesti naslednje operacije, priporočamo, da vklopite način Try&Decide:

- Spreminjanje sistemskih nastavitev, če niste prepričani, kako lahko te nastavitve vplivajo na računalnik.
- Nameščanje posodobitev sistema, gonilnikov itd.
- Nameščanje neznanih aplikacij.
- Odpiranje e-poštnih prilog neznanih pošiljateljev.
- Obiskovanje spletnih strani, ki lahko vsebujejo problematično vsebino.

Upoštevajte, da če med delom v načinu Try prenesete e-pošto s poštnega strežnika POP, ustvarite nove datoteke ali uredite obstoječe dokumente in se nato odločite zavreči izvedene spremembe, ta e-poštna sporočila, datoteke in spremembe dokumentov ne bodo shranjeni. V takem primeru nove datoteke in urejene dokumente shranite na primer na bliskovni pogon USB ter pred zavrženjem sprememb pogon odklopite.

**Kako način Try&Decide deluje po ponovnem zagonu računalnika?**

Način Try&Decide lahko pustite vključen, kolikor dolgo želite, saj ta način »vztraja« tudi med ponovnimi zagoni operacijskega sistema.

Če se računalnik med delom v načinu Try iz katerega koli razloga znova zažene, se pred zagonom operacijskega sistema prikaže pogovorno okno, v katerem lahko izberete, ali želite način ustaviti in zavreči spremembe ali pa nadaljevati v tem načinu. Tako lahko zavržete spremembe, ki so povzročile zrušitev sistema. Če pa na primer znova zaženete računalnik po namestitvi aplikacije, lahko po zagonu sistema Windows nadaljujete delo v načinu Try.

Ob vsakem ponovnem zagonu računalnika v načinu Try bo v shrambo, izbrano za shranjevanje navideznih sprememb, dodanih do 500 MB operativnih podatkov načina Try&Decide.

**Omejitve pri uporabi načina Try&Decide**

Če uporabljate operacijski sistem Windows 8 ali Windows 10, lahko aplikacija v načinu Try precej intenzivno uporablja prosti prostor, tudi če računalnik miruje. Način Try to lahko počne zaradi dejavnosti vzdrževanja, kot je indeksiranje, ki se izvaja v ozadju.

Med delom v načinu Try se lahko zmogljivost sistema zmanjša. Postopek uveljavljanja sprememb lahko poleg tega traja dolgo, zlasti če način Try pustite vključen ob koncu dneva.

Način Try&Decide ne more spremljati sprememb diskovnih particij, zato v načinu Try ni mogoče izvajati navideznih operacij z diskovnimi particijami (na primer spreminjanja njihove velikosti ali postavitve). Poleg tega načina Try&Decide ni mogoče uporabljati hkrati z defragmentacijo diska ali orodji za preverjanje napak na disku, saj lahko s tem povzročite nepopravljivo poškodbo datotečnega sistema in onemogočite zagon sistemskega diska.

**V načinu Try ne morete:**

- Med delovanjem načina Try ni mogoče uporabljati predhodno aktiviranega upravitelja Acronis Startup Recovery Manager. Ponovni zagon računalnika v načinu Try vam omogoči ponovno uporabo upravitelja Acronis Startup Recovery Manager.
- Nonstop varnostnega kopiranja in načina Try&Decide ni mogoče uporabljati hkrati. Z zagonom načina Try ustavite nonstop varnostno kopiranje. Nonstop varnostno kopiranje se znova zažene po koncu načina Try.
- Med delovanjem načina Try ni mogoče uporabljati načina varčevanja z energijo Hibernacija.
- Načina Try&Decide ni mogoče uporabiti za zaščito dinamičnih diskov.
- Če je sistemska particija šifrirana z orodjem BitLocker, način Try&Decide ne more delovati.
- Način Try&Decide ne more zaščititi območja Acronis Secure Zone niti ga uporabljati kot shrambo za navidezne spremembe.

---

- Vir: <https://zebr.ai/sl/knowledge-base/try-and-decide>
- Pregled spletnega mesta za agente UI: <https://zebr.ai/sl/llms.txt>
