Try&Decide

Try&Decide je špeciálny režim zálohovacieho programu Acronis True Image, ktorý umožňuje bezpečne testovať aplikácie, prehliadať internet a vykonávať najrôznejšie pokusy.

Ak v programe Acronis True Image zapnete režim Try&Decide, počítač bude v režime Try. Potom môžete vykonávať rôzne potenciálne nebezpečné operácie bez obáv z poškodenia operačného systému, aplikácií alebo dát. Keď režim Try&Decide vypnete, môžete rozhodnúť, či chcete zmeny v počítači použiť, alebo ich chcete zrušiť.

Kedy je režim Try&Decide užitočný?

Pred pokusom o nasledujúce operácie odporúčame režim Try&Decide zapnúť:

  • Zmena systémových nastavení, ak si nie ste istí, ako toto nastavenie môže ovplyvniť počítač.
  • Inštalácia aktualizácií systému, ovládačov atď.
  • Inštalácia neznámych aplikácií.
  • Otváranie e-mailových príloh od neznámych odosielateľov.
  • Návšteva internetových stránok, ktoré môžu obsahovať problematický obsah.

Nezabudnite, že ak pri práci v režime Try stiahnete e-mail z poštového servera POP, vytvoríte nové súbory alebo upravíte existujúce dokumenty a potom sa rozhodnete vykonané zmeny zrušiť, tieto e-maily, súbory ani zmeny dokumentov sa neuložia. V takom prípade uložte nové súbory a upravené dokumenty napríklad na USB flash disk a pred zrušením zmien disk odpojte.

Ako režim Try&Decide funguje po reštartovaní počítača?

Režim Try&Decide môžete nechať spustený tak dlho, ako chcete, pretože tento režim „pretrváva“ aj medzi reštartovaniami operačného systému.

Ak sa počítač pri práci v režime Try z nejakého dôvodu reštartuje, pred spustením operačného systému sa zobrazí dialógové okno, v ktorom možno vybrať, či sa má režim zastaviť a zmeny zrušiť, alebo sa má v tomto režime pokračovať. Tým je umožnené zrušiť zmeny, ktoré spôsobili pád systému. Ak však na druhej strane vykonáte reštartovanie napríklad po inštalácii aplikácie, môžete po spustení systému Windows pokračovať v práci v režime Try.

Pri každom reštartovaní počítača v režime Try sa do úložiska vybraného na ukladanie virtuálnych zmien pridá až 500 MB prevádzkových dát režimu Try&Decide.

Obmedzenia pri používaní režimu Try&Decide

Ak používate operačný systém Windows 8 alebo Windows 10, aplikácia môže v režime Try pomerne intenzívne využívať voľné miesto, aj keď je počítač nečinný. Režim Try to dokáže vďaka činnostiam údržby, napríklad indexovaniu, ktoré je spustené na pozadí.

Pri práci v režime Try sa môže výkon systému znížiť. Proces použitia zmien môže navyše trvať dlho, najmä ak necháte režim Try zapnutý na konci dňa.

Režim Try&Decide nemôže sledovať zmeny diskových oddielov, preto v režime Try nie je možné vykonávať virtuálne operácie s diskovými oddielmi (napríklad meniť ich veľkosť alebo rozloženie). Okrem toho nemožno súčasne používať režim Try&Decide a defragmentáciu disku alebo nástroje na kontrolu chýb na disku, pretože tým môžete spôsobiť neopraviteľné poškodenie systému súborov a znemožniť spustenie systémového disku.

S režimom Try nemôžete:

  • Pri spustenom režime Try nie je možné používať predtým aktivovaného správcu Acronis Startup Recovery Manager. Reštartovanie počítača v režime Try vám umožní opätovne používať správcu Acronis Startup Recovery Manager.
  • Nemožno súčasne používať nonstop zálohovanie a režim Try&Decide. Spustením režimu Try zastavíte nonstop zálohovanie. Nonstop zálohovanie sa opätovne spustí po ukončení režimu Try.
  • Pri spustenom režime Try nie je možné používať režim úspory energie Hibernácia.
  • Režim Try&Decide nemožno použiť na ochranu dynamických diskov.
  • Ak je diskový oddiel systému zašifrovaný nástrojom BitLocker, režim Try&Decide nemôže fungovať.
  • Režim Try&Decide nedokáže chrániť zónu Acronis Secure Zone ani ju využívať ako úložisko pre virtuálne zmeny.

 

 

  • Bez nich web nefunguje: ochrana formulárov pred robotmi (Cloudflare Turnstile) a uloženie tejto voľby vo vašom prehliadači.

    Vždy aktívne

Zásady používania súborov cookie · Nastavenia opt-out · Ochrana osobných údajov