Try&Decide je poseban režim programa za pravljenje rezervnih kopija Acronis True Image, koji omogućava bezbedno testiranje aplikacija, pretraživanje interneta i izvođenje najrazličitijih eksperimenata.
Ako u programu Acronis True Image uključite režim Try&Decide, računar je u režimu Try. Zatim možete obavljati različite potencijalno opasne operacije bez brige o oštećenju operativnog sistema, aplikacija ili podataka. Kada isključite režim Try&Decide, možete odlučiti da li želite da primenite promene na računaru ili da ih poništite.
Kada je režim Try&Decide koristan?
Pre nego što pokušate sledeće operacije, preporučujemo da uključite režim Try&Decide:
- Promena sistemskih postavki, ako niste sigurni kako te postavke mogu uticati na računar.
- Instaliranje ažuriranja sistema, upravljačkih programa itd.
- Instaliranje nepoznatih aplikacija.
- Otvaranje priloga e-pošte od nepoznatih pošiljalaca.
- Poseta internet stranicama koje mogu sadržati problematičan sadržaj.
Ne zaboravite da se, ako tokom rada u režimu Try preuzmete e-poštu sa POP servera pošte, kreirate nove datoteke ili izmenite postojeće dokumente, a zatim odlučite da poništite izvršene promene, te e-poruke, datoteke niti izmene dokumenata neće sačuvati. U tom slučaju sačuvajte nove datoteke i izmenjene dokumente, na primer, na USB fleš disk i odvojite disk pre poništavanja promena.

Kako režim Try&Decide funkcioniše nakon ponovnog pokretanja računara?
Režim Try&Decide možete ostaviti pokrenut koliko god želite, jer ovaj režim „traje“ i između ponovnih pokretanja operativnog sistema.
Ako se računar iz nekog razloga ponovo pokrene tokom rada u režimu Try, pre pokretanja operativnog sistema prikazaće se dijaloški prozor u kojem možete izabrati da li želite da zaustavite režim i poništite promene ili da nastavite u tom režimu. To omogućava poništavanje promena koje su izazvale pad sistema. Međutim, ako ponovo pokrenete računar, na primer nakon instaliranja aplikacije, možete nastaviti rad u režimu Try nakon pokretanja sistema Windows.
Pri svakom ponovnom pokretanju računara u režimu Try, u skladište izabrano za čuvanje virtuelnih promena biće dodato do 500 MB radnih podataka režima Try&Decide.

Ograničenja pri korišćenju režima Try&Decide
Ako koristite operativni sistem Windows 8 ili Windows 10, aplikacija može u režimu Try prilično intenzivno koristiti slobodan prostor, čak i kada je računar neaktivan. Režim Try to može zbog aktivnosti održavanja, kao što je indeksiranje, koje se pokreće u pozadini.
Tokom rada u režimu Try, performanse sistema mogu se smanjiti. Proces primene promena može, osim toga, dugo trajati, naročito ako režim Try ostavite uključenim na kraju dana.
Režim Try&Decide ne može pratiti promene particija diska, zato u režimu Try nije moguće izvoditi virtuelne operacije s particijama diska (na primer, menjati njihovu veličinu ili raspored). Pored toga, režim Try&Decide i defragmentacija diska ili alati za proveru grešaka na disku ne mogu se koristiti istovremeno, jer time možete izazvati nepopravljivo oštećenje sistema datoteka i onemogućiti pokretanje sistemskog diska.
U režimu Try ne možete:
- Dok je režim Try pokrenut, nije moguće koristiti prethodno aktivirani Acronis Startup Recovery Manager. Ponovno pokretanje računara u režimu Try omogućiće vam da ponovo koristite Acronis Startup Recovery Manager.
- Nije moguće istovremeno koristiti neprekidno pravljenje rezervnih kopija i režim Try&Decide. Pokretanjem režima Try zaustavljate neprekidno pravljenje rezervnih kopija. Neprekidno pravljenje rezervnih kopija ponovo će se pokrenuti nakon završetka režima Try.
- Dok je režim Try pokrenut, nije moguće koristiti režim uštede energije Hibernacija.
- Režim Try&Decide ne može se koristiti za zaštitu dinamičkih diskova.
- Ako je sistemska particija diska šifrovana alatom BitLocker, režim Try&Decide ne može raditi.
- Režim Try&Decide ne može zaštititi Acronis Secure Zone niti je koristiti kao skladište za virtuelne promene.

