Try&Decide është një modalitet i veçantë i programit të kopjimit rezervë Acronis True Image, i cili ju lejon të testoni në mënyrë të sigurt aplikacionet, të shfletoni internetin dhe të kryeni eksperimente të ndryshme.
Nëse aktivizoni modalitetin Try&Decide në programin Acronis True Image, kompjuteri është në modalitetin Try. Më pas mund të kryeni operacione të ndryshme potencialisht të rrezikshme pa u shqetësuar për dëmtimin e sistemit operativ, aplikacioneve ose të dhënave. Kur çaktivizoni modalitetin Try&Decide, mund të vendosni nëse dëshironi të zbatoni ndryshimet në kompjuter apo t'i anuloni ato.
Kur është i dobishëm modaliteti Try&Decide?
Përpara se të provoni operacionet e mëposhtme, ju rekomandojmë të aktivizoni modalitetin Try&Decide:
- Ndryshimi i cilësimeve të sistemit, nëse nuk jeni të sigurt se si mund të ndikojnë këto cilësime në kompjuter.
- Instalimi i përditësimeve të sistemit, drejtuesve etj.
- Instalimi i aplikacioneve të panjohura.
- Hapja e bashkëngjitjeve të email-eve nga dërgues të panjohur.
- Vizita e faqeve të internetit që mund të përmbajnë përmbajtje problematike.
Mos harroni se nëse gjatë punës në modalitetin Try shkarkoni email-e nga një server poste POP, krijoni skedarë të rinj ose ndryshoni dokumente ekzistuese dhe më pas vendosni t'i anuloni ndryshimet e kryera, këto email-e, skedarë dhe ndryshime në dokumente nuk do të ruhen. Në këtë rast, ruani skedarët e rinj dhe dokumentet e ndryshuara, për shembull, në një disk USB flash dhe shkëputeni diskun përpara se të anuloni ndryshimet.

Si funksionon modaliteti Try&Decide pas rinisjes së kompjuterit?
Mund ta mbani modalitetin Try&Decide aktiv për aq kohë sa dëshironi, sepse ky modalitet "vazhdon" edhe ndërmjet rinisjeve të sistemit operativ.
Nëse kompjuteri riniset për ndonjë arsye gjatë punës në modalitetin Try, para nisjes së sistemit operativ do të shfaqet një dritare dialogu ku mund të zgjidhni nëse modaliteti duhet të ndalet dhe ndryshimet të anulohen, apo duhet të vazhdohet në këtë modalitet. Kjo ju lejon të anuloni ndryshimet që shkaktuan dështimin e sistemit. Nga ana tjetër, nëse e rinisni kompjuterin, për shembull pas instalimit të një aplikacioni, mund të vazhdoni punën në modalitetin Try pas nisjes së sistemit Windows.
Sa herë që rinisni kompjuterin në modalitetin Try, në hapësirën ruajtëse të zgjedhur për ruajtjen e ndryshimeve virtuale do të shtohen deri në 500 MB të dhëna operative të modalitetit Try&Decide.

Kufizimet gjatë përdorimit të modalitetit Try&Decide
Nëse përdorni sistemin operativ Windows 8 ose Windows 10, aplikacioni mund të përdorë mjaft intensivisht hapësirën e lirë në modalitetin Try, edhe pse kompjuteri është i papunë. Modaliteti Try mund ta bëjë këtë për shkak të aktiviteteve të mirëmbajtjes, për shembull indeksimit, që ekzekutohen në sfond.
Gjatë punës në modalitetin Try, performanca e sistemit mund të ulet. Për më tepër, procesi i zbatimit të ndryshimeve mund të zgjasë shumë, veçanërisht nëse e lini modalitetin Try të aktivizuar në fund të ditës.
Modaliteti Try&Decide nuk mund të ndjekë ndryshimet e ndarjeve të diskut, prandaj në modalitetin Try nuk është e mundur të kryhen operacione virtuale me ndarjet e diskut (për shembull, ndryshimi i madhësisë ose paraqitjes së tyre). Përveç kësaj, nuk mund të përdorni njëkohësisht modalitetin Try&Decide dhe defragmentimin e diskut ose mjetet për kontrollimin e gabimeve në disk, sepse kjo mund të shkaktojë dëmtime të pariparueshme të sistemit të skedarëve dhe të pamundësojë nisjen e diskut të sistemit.
Me modalitetin Try nuk mund të:
- Kur modaliteti Try është aktiv, nuk mund të përdorni Acronis Startup Recovery Manager të aktivizuar më parë. Rinisja e kompjuterit në modalitetin Try ju lejon të përdorni përsëri Acronis Startup Recovery Manager.
- Nuk mund të përdorni njëkohësisht kopjimin rezervë të pandërprerë dhe modalitetin Try&Decide. Aktivizimi i modalitetit Try ndalon kopjimin rezervë të pandërprerë. Kopjimi rezervë i pandërprerë riniset pas përfundimit të modalitetit Try.
- Kur modaliteti Try është aktiv, nuk mund të përdorni modalitetin e kursimit të energjisë Hibernation.
- Modaliteti Try&Decide nuk mund të përdoret për mbrojtjen e disqeve dinamike.
- Nëse ndarja e diskut të sistemit është e enkriptuar me mjetin BitLocker, modaliteti Try&Decide nuk mund të funksionojë.
- Modaliteti Try&Decide nuk mund të mbrojë zonën Acronis Secure Zone ose ta përdorë atë si hapësirë ruajtëse për ndryshimet virtuale.

