Hogyan hagyjuk el valóban a Facebookot – és vigyük magunkkal az emlékeket

Az elmúlt hetekben a világ médiumainak oldalait a Facebook-felhasználók adatainak Cambridge Analytica általi visszaéléséről szóló hírek töltötték meg, így a közvélemény hosszú idő után kénytelen volt érdeklődést mutatni saját magánéletének védelme iránt – a közösségi hálózatokon pedig a trendek között megjelent a #DeleteFacebook hashtag.

2018. 04. 23. · 4 perc olvasás · ZEBR.ai szerkesztőség

Az elmúlt hetekben a világ médiumainak oldalait a Facebook-felhasználók adatainak Cambridge Analytica általi visszaéléséről szóló hírek töltötték meg, így a közvélemény hosszú idő után kénytelen volt érdeklődést mutatni saját magánéletének védelme iránt – a közösségi hálózatokon pedig a trendek között megjelent a #DeleteFacebook hashtag.

Összefoglaljuk az Ön rendelkezésére álló lehetőségeket, ha legalább ellenőrizni szeretné, milyen adatokat tárol Önről a Facebook (FB), korlátozná felhasználói adatainak feldolgozását, vagy egyenesen végleg törölné magát a hálózatról. Előbb azonban idézzük fel, mi is történt valójában.

 

Ez egy kampány

A közösségi hálózatokról származó adatbányászat és a társadalmi manipuláció kombinációja egy hatékonyabb, célzott politikai kampány lebonyolítása érdekében nem újdonság a biztonsági szakértők és a kor szellemével haladó politológusok számára – ráadásul a legtöbb esetben nem illegális tevékenységről van szó –, és a Cambridge Analytica szinte biztosan nem az egyetlen vállalat a világon, amely úgy döntött, hogy ezt a koncepciót jövedelmező valósággá alakítja. Az ilyen módon vezetett kampányok hatékonyságát azonban nehéz értékelni. A hagyományos média és a közvélemény számára ezért a fő sokkot – a felhasználók magánszférájának megsértése mellett – az jelentette, milyen egyszerűen használta fel a tanácsadó cég hosszú időn keresztül a Facebook által nem megfelelően védett személyes adatok millióit. Egyes jelentések szerint a Cambridge Analytica még a magánüzenetekhez is hozzáférhetett az érintett felhasználók esetében. Elég volt, ha egy szórakoztató kvíz kitöltése előtt – amelyekből ezrek keringenek az FB-n – engedélyezték az alkalmazásnak a hozzáférést személyes adataikhoz.

A vállalat 87 millió Facebook-felhasználóról tudott legalább részleges profilt készíteni, amelyeket ezt követően pontosabb politikai kampányok lebonyolítására használt fel – pontosabban több, egymástól független, az érintett, meghatározott lakossági csoportokra szabott kampányra – ügyfele javára. Befolyásolták a közelmúltbeli választásokat és népszavazásokat az USA-ban, Nagy-Britanniában, de nálunk, a Cseh Köztársaságban is, ahol a tanácsadó cég egy egyelőre fel nem fedett politikai szervezet érdekében működött, állítólag külföldi pénzekből.

 

Mit tud Önről a Facebook?

A Facebook a felhasználóinak a Beállítások, Az Ön Facebook-adatai szakaszban lehetőséget kínál egy ZIP-fájl letöltésére, amelynek tartalmaznia kell minden személyes adatot, amely az Ön platformon lévő fiókjáról összegyűlt. Megtalálhatók benne magától értetődő dolgok, például a bemutatkozása és az állapotbejegyzéseinek előzményei, de érdekesebb információk is, mint az Ön által feltöltött összes fénykép metaadatai, a hirdetések listája, amelyekre kattintott, valamint azok az alkalmazások, amelyeknek hozzáférést engedélyezett, a beszélgetéseinek és a használt IP-címeinek előzményei, vagy például az is, hogy a mesterséges intelligencia az arcának mely egyedi vonásait használja fel annak felismeréséhez.

A Facebook-adatok natív eszközzel történő archiválásának részletes útmutatóját itt találja.

 

A beállítások frissítése

A GDPR közeledtével az FB újonnan arra kezdte ösztönözni európai felhasználóit, hogy ismerjék meg a tartalom monetizálásának üzleti modelljét, amely a Facebook és harmadik felek között megosztott személyes adataik alapján célzott hirdetéseket használ. Az űrlap kitöltése során többször is felajánlja a beállításokhoz vezető hivatkozást, ahol megteheti az első lépéseket a Facebookon megőrzött magánszférája feletti ellenőrzés átvétele felé. A célzott hirdetések és a Facebook adatmegosztása harmadik felekkel korlátozható, de teljesen nem tiltható le, hiszen ezzel megfosztaná az FB-t egyetlen bevételi forrásától.

Ezenkívül engedélyezheti vagy letilthatja saját arcának felismerését mások fényképein (azok alapján, amelyeken már megjelölték). Egyrészt az arcokat felismerő mesterséges intelligenciának köszönhetően az FB értesítheti Önt, ha valaki feltölti a fényképeit a hálózatra, másrészt azonban egy olyan galériát hoz létre, amely nem az Öné, és amelyet (szintén) más célokra is vissza lehet élni vele, nem csupán arra, hogy két hónapon át kerékpáros sisakot kínáljanak Önnek attól a naptól számítva, amikor megvásárolta azt.

 

Valóban el szeretne menni?

Ha az elérhető beállításokat nem találja kielégítőnek, és nem kívánja tovább kitenni magát a személyes adatok feldolgozásával és célzott hirdetések céljából történő megosztásával járó kockázatoknak, nem marad más választása, mint elhagyni az FB-t.

Két lehetősége van: vagy deaktiválja a fiókját, amivel ideiglenesen eltávolítja azt a keresésből, és nem lehet üzenetet küldeni rá, amíg újra nem aktiválja a fiókot, amit egyszerű bejelentkezéssel bármikor megtehet; vagy valóban és visszavonhatatlanul törli a fiókját, beleértve a hozzá kapcsolódó összes tárolt személyes információt. Mindkét lehetőséget a Beállítások, Az Ön Facebook-adatai szakaszban találja.

 

Készítsen biztonsági mentést – a Facebook-profiljáról is

A Facebook elhagyása nagy megkönnyebbülést jelenthet, legyen szó a magánélettel, a mentális egészséggel, saját politikai meggyőződésének erejével vagy bármi mással kapcsolatos aggályokról. Mielőtt azonban valóban törölné az FB-t, győződjön meg róla, hogy a fenti útmutató alapján archiválta a fiókadatait.

Alternatív megoldásként, ha rendelkezik Acronis True Image 2018 előfizetéssel, biztonsági másolatot készíthet FB-profiljáról, amelyben könnyebb navigálni, és részleges visszaállításra is alkalmasabb, mint a Facebook által létrehozott archívum. Ráadásul, ha a jövőben úgy döntene, hogy visszatér a platformra, a True Image lehetővé teszi az adatok gyors visszaállítását a régi profilból egy új profilba, beleértve a fényképeket, információkat, legutóbbi üzeneteket stb. Ugyanezt a szolgáltatást Instagram-fiókok esetében is lehetővé teszi.

Bárhogyan is dönt, ne feledje, hogy a mai világban a személyes adatai a közösségi hálózatok számára eladható terméket jelentenek, ezért valójában nincs helye annak, hogy megbízzon abban, hogy gondoskodnak magánéletének védelméről. Vegye saját kezébe az ügyet, és gondosan védje személyes adatait.

A cikk szerzője: ZEBR.ai szerkesztőség

Olvasson tovább

További kapcsolódó cikkek

Összes cikk
Cikkek betöltése

Kapcsolat

Saját magának vagy ügyfelének keres megoldást?

Írja meg, melyik szolgáltatás érdekli, és az adott terület szakértője közvetlenül felveszi Önnel a kapcsolatot.

Annak ellenőrzése, hogy Ön nem robot

Az elküldéssel hozzájárul személyes adatai kezeléséhez.

  • Ezek nélkül a webhely nem működik: az űrlapok botok elleni védelme (Cloudflare Turnstile) és ennek a döntésnek a megjegyzése a böngészőben.

    Mindig aktív

Sütikezelési tájékoztató · Leiratkozási beállítások (opt-out) · Adatvédelmi tájékoztató