Facebook echt verlaten – en je herinneringen meenemen

De pagina’s van wereldmedia stonden de afgelopen weken vol met berichten over het misbruik van gegevens van Facebook-gebruikers door Cambridge Analytica, waardoor het publiek na lange tijd gedwongen werd interesse te tonen in de bescherming van de eigen privacy – en op sociale netwerken verscheen de hashtag #DeleteFacebook onder de trends.

23-4-2018 · 5 min leestijd · ZEBR.ai-redactie

De pagina’s van wereldmedia stonden de afgelopen weken vol met berichten over het misbruik van gegevens van Facebook-gebruikers door Cambridge Analytica, waardoor het publiek na lange tijd gedwongen werd interesse te tonen in de bescherming van de eigen privacy – en op sociale netwerken verscheen de hashtag #DeleteFacebook onder de trends.

Wij bieden u een overzicht van de mogelijkheden die u heeft als u op zijn minst wilt controleren welke gegevens Facebook (FB) over u heeft, de verwerking van uw gebruikersgegevens wilt beperken of uzelf direct onherroepelijk van het netwerk wilt verwijderen. Laten we eerst terugblikken op wat er eigenlijk is gebeurd.

 

Het is een campagne

De combinatie van datamining op sociale netwerken en social engineering met als doel een effectievere, gerichte politieke campagne te voeren, is geen nieuwigheid voor beveiligingsexperts en politicologen die met hun tijd meegaan – bovendien gaat het in de meeste gevallen niet om illegale activiteiten – en Cambridge Analytica is vrijwel zeker niet het enige bedrijf ter wereld dat besloot dit concept om te zetten in een winstgevende realiteit. De effectiviteit van een dergelijke campagne is echter moeilijk te beoordelen. De grootste schok voor klassieke media en het publiek was, gezien het misbruik van de privacy van gebruikers, dan ook de eenvoud waarmee het adviesbureau gedurende lange tijd miljoenen door Facebook onvoldoende beschermde persoonsgegevens gebruikte. Volgens sommige berichten had Cambridge Analytica zelfs toegang tot privéberichten van de getroffen gebruikers. Het was voldoende dat zij, voordat ze een leuke quiz invulden – waarvan er duizenden op FB circuleren – de applicatie toegang tot hun persoonsgegevens gaven.

Het bedrijf kon ten minste een gedeeltelijk profiel opstellen van 87 miljoen Facebook-gebruikers en gebruikte deze profielen vervolgens voor het voeren van een nauwkeurigere politieke campagne – of beter gezegd: meerdere onafhankelijke campagnes op maat voor relevant gedefinieerde bevolkingsgroepen – ten gunste van zijn klant. Recente verkiezingen en referenda in de VS, het Verenigd Koninkrijk en ook hier in Tsjechië werden beïnvloed, waar het adviesbureau werkzaam was ten gunste van een tot nu toe niet onthulde politieke entiteit, naar verluidt met buitenlands geld.

 

Wat weet Facebook allemaal over u?

Facebook biedt zijn gebruikers in de sectie Instellingen, Uw gegevens op Facebook de mogelijkheid om een ZIP-bestand te downloaden dat alle persoonsgegevens zou moeten bevatten die over uw account op het platform zijn verzameld. Daar vindt u vanzelfsprekendheden zoals uw beschrijving en de geschiedenis van statussen, maar ook interessantere informatie, zoals metadata van alle door u geüploade foto’s, een lijst met advertenties waarop u hebt geklikt en applicaties waaraan u toegang hebt toegestaan, de geschiedenis van uw gesprekken en gebruikte IP-adressen, of bijvoorbeeld welke unieke kenmerken van uw gezicht AI gebruikt om het te herkennen.

Een gedetailleerde handleiding voor het archiveren van gegevens van Facebook via de ingebouwde tool vindt u hier.

 

Instellingen bijwerken

Nu de AVG voor de deur staat, begon FB zijn Europese gebruikers aan te moedigen kennis te maken met het bedrijfsmodel van het te gelde maken van content door middel van reclame die gericht is op basis van uw persoonsgegevens die tussen Facebook en derde partijen worden gedeeld. Tijdens het doorlopen van het formulier wordt meerdere keren een link naar de instellingen aangeboden, waar u de eerste stappen kunt zetten om de controle over uw eigen privacy op Facebook terug te nemen. Gerichte advertenties en het delen van gegevens door Facebook met derde partijen kunnen worden beperkt, maar niet volledig worden uitgeschakeld, omdat u FB daarmee zijn enige inkomstenbron zou ontnemen.

Daarnaast kunt u gezichtsherkenning op foto’s van anderen toestaan of uitschakelen (op basis van foto’s waarop u al bent getagd). Enerzijds kan FB u dankzij kunstmatige intelligentie die gezichten herkent, waarschuwen wanneer iemand uw foto’s naar het netwerk uploadt. Anderzijds creëert het een galerij die niet van u is en die (ook) voor andere doeleinden kan worden misbruikt dan u twee maanden lang een fietshelm aanbieden vanaf de dag dat u er een hebt gekocht.

 

Wilt u echt vertrekken?

Als de beschikbare instellingen u niet bevredigend lijken en u zich niet langer wilt blootstellen aan de risico’s die verbonden zijn aan de verwerking van persoonsgegevens en het delen ervan voor gerichte reclame, dan rest u niets anders dan FB te verlaten.

U hebt twee mogelijkheden: u kunt uw account deactiveren, waardoor het tijdelijk uit zoekresultaten wordt verwijderd en het niet mogelijk is om er een bericht naartoe te sturen totdat u het account opnieuw activeert, wat u op elk gewenst moment kunt doen door gewoon in te loggen; of u verwijdert het account echt en onherroepelijk, inclusief alle opgeslagen persoonlijke informatie die met het account verbonden is. Beide mogelijkheden vindt u in de sectie Instellingen, Uw gegevens op Facebook.

 

Maak een back-up – ook van uw Facebook-profiel

Facebook verlaten kan een grote opluchting zijn, ongeacht of de reden zorgen om privacy, mentale gezondheid, de kracht van uw eigen politieke overtuiging of iets anders is. Voordat u FB echter echt verwijdert, moet u ervoor zorgen dat u de gegevens van uw account volgens de hierboven beschreven instructies hebt gearchiveerd.

Als alternatief kunt u, als u een abonnement hebt op Acronis True Image 2018, een back-up van uw FB-profiel maken. Die is eenvoudiger te navigeren en ook voor gedeeltelijk herstel handiger dan een door Facebook gemaakt archief. Bovendien maakt True Image, als u in de toekomst besluit terug te keren naar het platform, snel herstel mogelijk van gegevens uit het oude profiel naar een nieuw profiel, inclusief foto’s, informatie, recente berichten enzovoort. Dezelfde dienst is ook beschikbaar voor Instagram-accounts.

Hoe u ook beslist, onthoud dat uw persoonsgegevens in de huidige wereld voor sociale netwerken een product zijn dat zij verkopen, en dat vertrouwen in hun zorg voor de bescherming van uw privacy dus echt niet op zijn plaats is. Neem het heft in eigen handen en bescherm uw persoonsgegevens zorgvuldig.

Auteur van het artikel: ZEBR.ai-redactie

Lees verder

Meer gerelateerde artikelen

Alle artikelen

Contact

Zoekt u een oplossing voor uzelf of voor uw klant?

Laat ons weten in welke dienst u geïnteresseerd bent, dan neemt een specialist op dat gebied rechtstreeks contact met u op.

Controle of u een mens bent

Door te verzenden gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens.

  • Zonder deze cookies werkt de website niet: botbescherming voor formulieren (Cloudflare Turnstile) en het onthouden van deze keuze in uw browser.

    Altijd actief

Cookiebeleid · Opt-outvoorkeuren · Privacyverklaring