Strani svetovnih medijev so v zadnjih tednih polnila poročila o zlorabi podatkov uporabnikov Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica, javnost pa je bila tako po dolgem času prisiljena pokazati zanimanje za zaščito lastne zasebnosti – na družbenih omrežjih se je med trendi pojavil hashtag #DeleteFacebook.
Prinašamo vam pregled možnosti, ki so vam na voljo, če želite vsaj preveriti, katere podatke o vas ima Facebook (FB), omejiti obdelavo svojih uporabniških podatkov ali pa se iz omrežja takoj in nepreklicno izbrisati. Najprej pa spomnimo, kaj se je pravzaprav zgodilo.
Gre za kampanjo
Kombinacija rudarjenja podatkov iz družbenih omrežij in socialnega inženiringa za vodenje učinkovitejše, ciljno usmerjene politične kampanje za varnostne strokovnjake in politologe, ki sledijo času, ni novost – poleg tega v večini primerov ne gre za nezakonito dejavnost – in Cambridge Analytica skoraj zagotovo ni edino podjetje na svetu, ki se je odločilo koncept pretvoriti v dobičkonosno resničnost, vendar je učinkovitost tako vodene kampanje težko oceniti. Glavni šok za klasične medije in javnost je bila zato glede na zlorabo zasebnosti uporabnikov preprostost, s katero je svetovalno podjetje dolgoročno uporabljalo milijone osebnih podatkov, ki jih Facebook ni ustrezno zaščitil. Po nekaterih poročilih je imela Cambridge Analytica dostop celo do zasebnih sporočil prizadetih uporabnikov. Dovolj je bilo, da so pred izpolnjevanjem zabavnega kviza, kakršnih po FB kroži na tisoče, aplikaciji odobrili dostop do svojih osebnih podatkov.
Podjetju je uspelo ustvariti vsaj delni profil za 87 milijonov uporabnikov Facebooka, profile pa je nato uporabljalo za vodenje natančnejše politične kampanje – oziroma več neodvisnih kampanj, ustvarjenih po meri za ustrezno opredeljene skupine prebivalstva – v korist svoje stranke. Vplivale so na nedavne volitve in referendume v ZDA, Veliki Britaniji, pa tudi pri nas na Češkem, kjer je svetovalno podjetje delovalo v korist za zdaj nerazkrite politične entitete, domnevno z denarjem iz tujine.
Kaj vse Facebook ve o vas?
Facebook svojim uporabnikom v razdelku Nastavitve, Vaši podatki na Facebooku ponuja možnost prenosa datoteke ZIP, ki naj bi vsebovala vse osebne podatke, zbrane o vašem računu na platformi. Tam boste našli samoumevne stvari, kot sta vaš opis in zgodovina statusov, pa tudi zanimivejše informacije, kot so metapodatki vseh fotografij, ki ste jih naložili, seznam oglasov, na katere ste kliknili, in aplikacij, ki ste jim dovolili dostop, zgodovina vaših pogovorov in uporabljenih naslovov IP ali na primer edinstvene poteze vašega obraza, ki jih AI uporablja za njegovo prepoznavanje.
Podroben vodnik za arhiviranje podatkov s Facebooka prek izvornega orodja najdete tukaj.
Posodobitev nastavitev
Ker je GDPR pred vrati, je FB začel svoje evropske uporabnike na novo pozivati, naj se seznanijo s poslovnim modelom monetizacije vsebine s pomočjo oglaševanja, ciljanega glede na vaše osebne podatke, ki se delijo med Facebookom in tretjimi osebami. Med klikanjem po obrazcu vam je večkrat ponujena povezava do nastavitev, kjer lahko naredite prve korake k prevzemu nadzora nad lastno zasebnostjo na Facebooku. Ciljane oglase in deljenje podatkov Facebooka s tretjimi osebami je mogoče omejiti, ne morete pa jih povsem prepovedati, saj bi s tem FB odvzeli njegov edini vir prihodkov.
Poleg tega lahko dovolite ali prepoveste prepoznavanje lastnega obraza na fotografijah drugih (na podlagi tistih, na katerih ste že označeni). Po eni strani vas lahko FB zaradi umetne inteligence za prepoznavanje obrazov opozori, če kdorkoli v omrežje naloži vaše fotografije, po drugi strani pa ustvarja galerijo, ki vam ne pripada in ki je lahko (tudi) zlorabljena za druge namene, ne le za ponujanje kolesarske čelade dva meseca po dnevu, ko ste jo kupili.
Ali res želite oditi?
Če se vam razpoložljive nastavitve ne zdijo zadovoljive in se ne želite več izpostavljati tveganjem, povezanim z obdelavo osebnih podatkov in njihovim deljenjem za namene ciljanega oglaševanja, vam ne preostane drugega, kot da zapustite FB.
Imate dve možnosti: račun lahko deaktivirate, s čimer ga začasno odstranite iz iskanja in mu ne bo mogoče poslati sporočila, dokler računa znova ne aktivirate, kar lahko storite kadar koli z običajno prijavo; ali pa račun zares in nepreklicno odstranite, skupaj z vsemi shranjenimi osebnimi podatki, povezanimi z računom. Obe možnosti najdete v razdelku Nastavitve, Vaši podatki na Facebooku.
Varnostno kopirajte – tudi profil na Facebooku
Zapustitev Facebooka je lahko veliko olajšanje, ne glede na to, ali so razlog skrbi za zasebnost, duševno zdravje, moč lastnega političnega prepričanja ali kaj drugega. Preden pa FB zares izbrišete, se prepričajte, da ste podatke iz računa arhivirali v skladu z zgornjimi navodili.
Če imate naročnino na Acronis True Image 2018, lahko ustvarite varnostno kopijo profila FB, po kateri je lažje krmariti in jo delno obnoviti kot arhiv, ki ga ustvari Facebook. Poleg tega True Image omogoča hitro obnovitev podatkov iz starega profila v nov profil, vključno s fotografijami, informacijami, zadnjimi sporočili itd., če bi se v prihodnosti odločili vrniti na platformo. Enako storitev omogoča tudi za račune Instagram.
Ne glede na to, kako se odločite, ne pozabite, da so v današnjem svetu vaši osebni podatki za družbena omrežja izdelek, ki ga prodajajo, zato zaupanje v njihovo skrb za zaščito vaše zasebnosti res ni na mestu. Vzemite stvari v svoje roke in skrbno varujte svoje osebne podatke.
Avtor članka: Uredništvo ZEBR.ai



